Híbrids color de foc. Avenços i solucions tecnològiques en forns ceràmics protohistòrics a l’àrea ibèrica catalana (segles IV-II aC)
Ramon Cardona Colell
La figura mítica de l’hipalectrió, un híbrid a mig camí entre un cavall i un gall, té escàs recorregut mitològic i la trobem formant part de la decoració d’alguns vasos àtics només en un període molt concret de l’època arcaica. Són poques les ocasions també en què podem trobar forns ceràmics de transició que ens ajudin a entendre l’evolució d’aquestes estructures al llarg del temps. Destacarem un conjunt de tres terrisseries de l’àrea catalana encara en fase d’estudi a la zona de l’Alt Penedès (Hortes de Cal Pons, Valls de Foix, Font dels Igols) (segles IV-III aC) i el jaciment de Can Badell
(segles IV-II/I aC). A partir de les dades d’aquests jaciments podrem veure alguns dels avenços i solucions tecnològiques utilitzats en forns ceràmics protohistòrics al nord-est peninsular en època ibèrica plena i tardoibèrica, per trobar també, si es dona el cas, el nostre hipalectrió dels forns ceràmics.
Paraules clau: segona edat del ferro, península Ibèrica, forns híbrids, tallers ceràmics, tecnologia de cuita.